PROJEKT SVEMIR

Projekt je započeo početkom pedagoške godine 2012./2013. Kada smo upotpunili centar čitanja i pisanja novim knjigama i enciklopedijama o Svemiru, što je izazvalo veliki interes kod djece. Uslijedila su razna pitanja proučavanjem enciklopedija a odgovore na ta i ostala pitanja potražili smo u knjigama i dokumentarnim filmovima.

Cilj projekta bio je zadovoljiti dječji interes za Svemir, osobito za planete, rakete, meteore i zvijezde, te im putem raznih materijala omogućiti da steknu određena znanja i predodžbe o njima. Vođena vlastitim interesima, djeca su istraživala i međusobno diskutirala istovremeno revidirajući vlastita znanja o Svemiru. Posebnost ovog projekta je u tome što su ga inicirala sama djeca, odnosno njihova prirodna znatiželja za stvari i pojave koje se događaju u njihovoj okolini. U čitavom projektu naglasak je bio na procesu učenja kroz igru, manipuliranje, razgovor i istraživanje.

Zadaci projekta: upoznavanje novih pojmova( Sunčev sustav, mliječna staza, crna rupa, supernova, atmosfera, meteor,...), utjecati na razvoj percepcije, poticati i omogućiti raznovrsne kreativne oblike izražavanja bojom, papirom, plastelinom, neoblikovanim materijalima, poticati i razvijati dječju maštu i kreativnost kroz likovne aktivnosti, poticati razvoj fine motorike šake, poticati razvoj taktilne percepcije, poticati razvoj vizualne percepcije, emocionalno osvijestiti djecu na važnost očuvanja naše Planete.

U suradnji s roditeljima organizirali smo posjet glavnog izvršnog direktora iz Stellar Team-a, člana međunarodnog tima stručnjaka koji se natječu za Google Lunar X Prize. To je natjecanje u kojem robotsko vozilo (koje smo imali priliku vidjeti u našem vrtiću i koje nam je predstavio gosp. Bedić) treba sletjeti na Mjesec i preći 500 metara, te poslati slike i video zapise nazad na Zemlju. Roditelji su također doprinijeli razvoju našeg projekta donošenjem raznih materijala, enciklopedija, dokumentarnih filmova, knjiga, slikovnica, priča,...

Posebno smo ponosni na našu malu izložbu gdje su bili izloženi radovi, njihove izjave te fotografije.