ZAŠTO UPISATI  DIJETE  U VRTIĆ

Mnogi se roditelji susreću s ovim pitanjem prije nego što upišu svoje dijete u vrtić. Nižu se razna pitanja, strahovi i sumnje; važu se razlozi „za“ i „protiv“, da li će biti češće bolestan/bolesna, da li će se uklopiti u novu sredinu,...?

Konzultiraju se prijatelji, roditelji druge djece, bake i djedovi pa čak i internet. A i kada dijete krene u vrtić ne prestaju problemi i nedoumice.

Prvi dan dolaska, roditelj ostaje s djetetom. Nova okolina, nove tete, nova djeca, nove igračke, sve je super. Mama ili tata su tu, sve je pod kontrolom, sve je lijepo, zanimljivo i tako par dana.

A onda.....šok! Mama je otišla, dijete ostaje samo s nekakvom novom tetom, tu su i druga djeca, a i igračke koje želi ne može imati samo za sebe jer ima i drugih koji žele baš to i baš sad. Počinje plač, ali teta je tu i tješi, čuva, mazi, nudi nešto drugo, razgovara. I tako, dan za danom, dijete upoznaje okolinu, stječe prijatelje, jede finu hranu – u početku uz pomoć, a onda sve više samo, ni ne želi pomoć, upoznaje pravila koja treba poštovati, osamostaljuje se.

Nakon prvih dana žalosti i zabrinutosti dolazi sunce.

Dijete ima prijatelje, zanimljive igračke koje nema kod kuće, igralište, tete koje ga dočekuju sa smješkom, tu se pjeva, crta, pleše, svira, eksperimentira, uči se kako se sam obući, obuti i biti ponosan na to...i hop! Pusa na vratima onome tko ga je dopratio u vrtić i hrabri ulazak.

Sada je to mali čovjek koji zna što hoće i koji je prošao veliku muku odvajanja od svojih najdražih, ali isto tako zna da će oni doći po njega nakon igre i druženja.

I taj trenutak, kada roditelj dođe po dijete a dijete potrči u zagrljaj, je najljepši trenutak tog dana i za dijete i za roditelja-

A kada se dijete zaigra i kaže:“Samo još malo pričekaj.“ – za odgojitelja.

Većina novih životnih situacija nije laka, pa tako i odluka o upisu djeteta u vrtić zbog čega je potrebno puno strpljenja i suradnje. Djeca u vrtiću, zajedno sa svojim najbližima i s tetama koje se brinu za njih, prolaze lijepe i neke druge trenutke: prve riječi, prve ljubavi, simpatije, prijateljstva, tvrdoglavosti, ozljede, svađe, bolesti,...Ali, sve je to život i treba hrabro i sa što manje predrasuda ući u to.